Dubai - United Arab Emirates

 

Before

Ecoplage

 

After

Ecoplage

 

 

Initial characteristics of the beach :

One of the most beautiful natural beaches in Jumeirah, Dubai, was suffering from severe erosion. Located next to luxurious hotels, including the Burj Al Arab, the beach was losing 2 meters of sand a year, and even more locally. The construction of gigantic man-made islands on the coast of Dubai has led to major changes in coastal sediment dynamics, resulting in serious erosion on the neighboring beaches.

 

 

To fight against this erosion, the management of the hotels located on the beach was spending hundreds of thousands of dollars in regular sand nourishment.

 

 

In 2010,  ECOPLAGE was contacted to study the applicability of a drainage system on this beach to stabilize it and reduce erosion. Convinced by the project, the hotels management ordered a feasibility study in March 2011. ECOPLAGE designed a drainage system to protect the 1000 linear meters of the retreating beach. Moreover, the water produced by the Ecoplage® technology is devised to re-oxygenate the artificial lagoons located behind the beach. The system is also planned to be combined with initial sand nourishment in order to recover enough beach width for the tourists. 

In July 2011, the order is made to start the project. After an intense month of preparation and mobilization, the works started in August 2011 and ended in October the same year.

 

 

Ecoplage

The system consists of :

  • 2 beams of drains in the North of the beach (475m) and the South (525m). The South beam has the constraint of passing under a jetty
  • A central collector pipe where drains meet
  • A lift station including 3 pumps, for a maximum capacity of 1000m3/h.
  • A discharge outlet to oxygenate the artificial lagoons with the highly filtered sea water produced by the system

 

 

Ecoplage

Post installation :

After 3 years using the Ecoplage® technology, results show that the erosion of the beach has been reduced by 100%. The hotel has no more need for further external sand nourishment. Indeed, the accumulating part north of the beach could compensate the eroding southern beach with a simple backpass system to widen the whole beach. 

Thanks to the system, the existing microcliff disappeared and led to a gentle slope beach.